woensdag 16 juli 2014

De boeiende bonte avond van Sleutelstad's Cultuur071

Na twee jaargangen Cultuur071 op Sleutelstad FM leek het ons een goed idee om een avond te organiseren met een aantal van de muzikanten die in die tijd live in de studio waren. Cultuur071-Live in Concert is het resultaat. Vroege bezoekers worden in de Marktsteeg getrakteerd op de draaiorgelmuziek van Bert Schoonderwoerd den Bezemer.
Binnen in Scheltema opent de avond op het Expodium met een kort optreden van Rian Evers, vooral bekend van haar werk met het PS|theater. Prachtige Nederlandstalige luisterliedjes en het publiek luistert ademloos in het door de Lola's sfeervol ingerichte Scheltema.
Daarna volgt Olaf Caarls (van de band Long Conversations) met een Engelstalig optreden én met een spontaan gastoptreden van Peter Braas ('t Valies) op mondharmonica. Altijd weer mooi die liedjes van de cd Jonathan, Ca, of het nu solo is of met band.
Vervolgens gaat het verder in de Theaterzaal met iets langere bandoptredens, allereerst The Cannonball Johnsons, die een groot deel van hun aanstaande bluegrass ep spelen. (13 september is de releaseparty, hou de agenda in de gaten).
Tussendoor is er nog een kort, spontaan optreden van stadsdichter Jaap Montagne. En inmiddels is het al goed druk geworden als Rémon Beeftinck met kleine band weer een heel ander geluid laat horen. Mooi singer-songwritermateriaal met een stevige beat.
Jeffrey Heidstra heeft zijn Bitches meegenomen die ook regelmatig in Studio de Veste te zien zijn. Prima muzikanten die stevige rock covers spelen, op het eind nog een gastoptreden met twee nummers van Prince.
In de pauze speelt Ed Citroen op het Expodium alvast een paar nummers, zijn eigenlijke optreden is pas op het eind van de avond, maar hij kan niet wachten. De levende jukebox, onder andere eerder gezien bij de Gouden Pet, heeft stemming er goed in.
Dan een primeur van Naska, die voor het eerst speelt met een contrabas erbij. Wel vaker gezien als duo of trio, nu voor het eerst als echte band. En dat is de moeite waard!
Afgelopen zaterdag speelde The Stream nog bij de Nieuwplaatz op het Festival Ridiculous, nu spelen ze hun breekbare symphonische rock met veel invloeden uit eind jaren '60 en begin jaren '70 van de vorige eeuw. Spelen nummers van de nieuwe cd Art Nouveau, klinkt weer prima! (30 augustus is de cd releaseparty, hou de agenda in de gaten).
Heel bijzonder is het optreden van zangeres Vivienne Aerts, saxofonist Tom Beek en toetsenist Frans Heemskerk, een gelegenheidscombinatie die van elk een eigen nummer spelen en eindigen met een swingende Route 66. Een éénmalige combinatie die prachtig uitpakt!
Inmiddels zijn we in de kleine uurtjes beland, is het ondertussen ook gezellig druk in de tuin en spelen op het Expodium nog het aanstekelijke 't Valies en tenslotte nogmaals Ed Citroen. Mooie afsluiting van deze avond zou je denken.
Maar nee, zowel in de Theaterzaal als op het Expodium wordt er vervolgens gejamd, door muzikanten die eerder deze avond optraden en muzikanten die er toevallig toch zijn. Dát is pas een mooie afsluiter!
Al met al is het een meer dan geslaagd festival met een boeiende doorsnede van de Leidse muziekscene en zeker voor herhaling vatbaar. Een bonte avond van een (zeer) hoog niveau en wat een muzikaal talent loopt er hier rond!

Nu gaat Cultuur071 even op vakantie, maar zaterdagochtend 30 augustus om tien uur zijn we weer terug op Sleutelstad FM. Tot dan! (En MuziekGezien gaat natuurlijk gewoon de hele zomer door, in én buiten Leiden).
Leuk ook dat iedereen die er (muzikaal) toe doet in Leiden er bij was, Leidse Glibber maakte er een mooi weblog over en Johan Kranenburg maakte prachtige foto's.

LINKS:
Cultuur071-Live in Concert
Rian Evers
Olaf Caarls
Cannonball Johnsons
Rémon Beeftink
Jeffrey Heidstra
Ed Citroen
Naska
The Stream
Tom Beek
Vivienne Aerts
Frans Heemskerk
't Valies
Scheltema
Sleutelstad

Geen opmerkingen: