zondag 25 juli 2010

Zondag muziekdag in Leiden 2


Het was vorige week prima bevallen dat rondje langs de Leidse podia dus daar gaan we een gewoonte van maken. Eerst weer naar restaurant Zijlstroom voor een optreden van het Dolf Delprado Trio. Er was kans op regen dus daarom was het optreden deze keer binnen, midden in de prachtig verbouwde meelfabriek in Leiderdorp, pal onder een indrukwekkende kroonluchter.

Waar het trio uit bestond was vooraf niet aangekondigd, maar dat bleek een echte verrassing te zijn, want niemand minder dan Simon Richter was erbij op saxofoon. Helemaal goed dus. Ze speelden jazzstandards met heel veel imrovisatie in een heel ontspannen sfeer.

En dan was er Vincent Koning op gitaar, ook niet de eerste de beste, varrassing 2 dus. En prima muziek dus weer in de Zijlstroom met nummers als Caravan, Stompin' at the Savoy, The Leader, FSR en Bye Bye Blackbird.

Dolf Delprado zelf is natuurlijk de bekendste bassist van Leiden die al heel wat jaren meegaat maar nog steeds geweldige dingen uit zijn contrabas weet te halen. Een gedenkwaardig optreden en ze komen hier wel vaker spelen, iets om naar uit te kijken.

Door de geweldige muziek, onverwachte ontmoetingen en een flinke regenbui was het onmogelijk om deze keer het Theehuis in de Leidse Hout aan te doen, dus rechtstreeks door naar jazz- en wijncafe De Twee Spieghels en dat was eigenlijk ook wel zo logisch want daar hangt dit schilderij van Willem Breddels, een portret van Dolf Delprado. Over bruggetjes gesproken! (Bedankt voor de tip Clara!)

Want we kwamen natuurlijk voor het Marzio Scholten Trio dat op het kleine podium heerlijk stond te spelen, vlak naast het schilderij van Dolf Delprado.

Marzio Scholten is een jonge jazzgitarist en componist, die met zijn Group en Quartet al veel succes heeft in binnen- en buitenland en nu hier zomaar in De Twee Spieghels staat met zijn moderne creatieve jazz.

Het trio bestond verder uit drummer Mark Schilders en de Amerikaanse bassist Sean Fasciani. De eerste set was vooral beschaafd en bedachtzaam, alsof ze nog even op moesten warmen, maar wel boeiend. De tweede set was duidelijk avontuurlijker, ze kregen er echt zin in, en bij de derde set werd er steeds meer geƫxperimenteerd, het ging helemaal los, heel goed!
Het was weer een prima Leidse muziekzondag, met twee super bands, die vol overgave en met liefde voor muziek twee uitstekende optredens verzorgden!

LINKS:
Simon Rigter
Vincent Koning
Zijlstroom
Marzio Scholten
Mark Schilders
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: