donderdag 1 juli 2010

Leidse Lakenfeesten van start


In Leiden zijn vandaag voor de 25ste keer de Lakenfeesten begonnen, vier dagen feest in de stad. op allerlei lokaties. Traditioneel begint het met de peurbakkentocht, een soort carnavalsoptocht over de Oude en Nieuwe Rijn door het centrum van Leiden. Maar er gebeurt nog veel meer, zoals het Culinair Festival op de Garenmarkt. Iedere avond speelt daar een live band en vanavond was dit LOS. Nederlandstalige covers van het 'betere' soort (Blof, Toontje lager, Goede Doel, Van Dik Hout, Raymond van het Groenewoud, Drukwerk, Doe Maar, etc.), niet echt onze smaak, maar voortvarend en vol energie gedaan.

In cafe De Uyl van Hoogland was ondertussen Rubberen Henkie begonnen aan hun optreden. In feite was het de Leidse groep Maximum Overdrive die nummers van Rubberen Robbie speelde. Indertijd was dat 'beschaafde' Nederpunk à la Plastic Bertrand in Frankrijk, waar de echte punker niets van moest weten, maar nu anno 2010 is het best genieten. Maar de temperatuur in De Uyl liep dermate op dat het tijd werd om weer naar buiten te gaan.

Op het Stadhuisplein was inmiddels de afterparty van de peurbakkentocht begonnen met de coverband Out of Control. Twee jaar geleden speelden ze nog tijdens de peurbakkentocht op een boot, nu dus op het grote podium. Maar alweer een coverband, de derde deze avond, het lijkt alsof Leiden bang is voor iets orgineels, iets eigentijds. Misschien morgenavond met GEORGE of zondag met Hot Club de Frank op Leiden Culinair en anders in elk geval bij De Gouden Pet op zondagmiddag.
Na 25 jaar neemt de baas van de Lakenfeesten afscheid, misschien wordt het tijd voor een nieuwe wind door de organisatie, een nieuwe insteek, een nieuw beleid. Sleets geworden lijkt het wel. Of horen we gewoon niet bij de doelgroep?

LINKS:
Lakenfeesten
Leiden Culinair
LOS
Maximum Overdrive
Out of Control

Geen opmerkingen: