zondag 18 januari 2009

Ploctones blijven groeien


The Ploctones zagen we in augustus vorig jaar voor 50 man publiek op de Markt in Delft, in oktober voor 100 man in Museum Beelden aan Zee en vanavond voor een uitverkochte tuinzaal (150) bij de Leidse Burcht. En niet alleen de bezoekersaantallen groeien, ook het muzikale niveau (dat na het eerste optreden al niet meer stuk kon) wordt steeds beter.
Volgend hoogtepunt is de presentatie van de nieuwe cd '050', waar ze nu al heel veel van speelden, in Paradiso op 14 maart. En zoals Anton Goudsmid duidelijk maakte, ze zijn er voor gevráágd door Paradiso. Terecht natuurlijk, het is de beste Nederlandse jazzrock formatie van dit moment.

Efraim Trujillo speelt geweldig sopraan- en vooral tenorsax, dat wisten we al, maar hij was vanavond bijzonder op dreef. Zowel in bekende nummers als Boom Petit en Heroes als in de nieuwe nummers als Paalangst en het tropische Rrrita,

Anton Goudsmit is volgens sommigen de beste gitarist van Nederland, dat is natuurlijk een kwestie van smaak, maar dat hij tot de top behoort is duidelijk. En hij is de componist van de band, alle stukken zijn van zijn hand, alleen het nummer De Dorst is een compositie van Arnold Dooyeweerd.

Jeroen Vierdag is onmisbaar op de basgitaar, altijd aanwezig, nooit opdringerig. Een speciale rol voor hem was weggelegd in het nummer 050, titelsong van de nieuwe cd, waar hij schitterde op zijn 5-snarige bas,

Verrassend was de afwezigheid van Martijn Vink. In zijn plaats speelde Uli Genenger, niet voor het eerst, en een goede invaller voor Martijn Vink.
Al met al weer een geweldig optreden van The Ploctones en niet alleen groeit het aantal bezoekers iedere keer, ook de band groeit, ieder optreden dat we zien is weer beter. Dat moet wat worden straks in Paradiso!

LINKS:
The Ploctones
Leids Jazztrio

Geen opmerkingen: