donderdag 22 januari 2009

Leidse Jazzweek goed van start

De Leidse Jazzweek is nu officieel begonnen en duurt nog tot zondag.

De officiele opening van de Leidse Jazzweek was in De Waag met een optreden van de Auratones. Een band die al meer dan tien jaat een cross-over speelt van jazz, wereldmuziek en latin/soul. Toen nog vrij ongebruikelijk, maar nu helemaal up-to-date. Met Rolf Delfos op saxen, Peter Broekhuizen op sax en fluit, Marcel Reijs op trompet, Erwin Hoorweg op toetsen, Boudewijn Lucas op bas en Joost Kroon op drums.
Fantastische band die met veel plezier stond te spelen. Willen we meer van zien.

De openingsavond is tevens de avond van de kroegentocht, waarbij het met de jazz niet zo nauw wordt genomen en de blues volop aanwezig is. Maar in Jantje van Leyden, het kleinste en gezelligste cafe van Leiden zagen we een gelegenheidsband helemaal los gaan.
De kroeg is nauwelijks groter dan een gemiddelde woonkamer, het podium nauwelijks 2 vierkante meter, maar toch waren daar 6 muzikanten, inclusief drummer geinstalleerd. We zagen/hoorden eigenlijk maar 1 nummer, Caravan, maar dat duurde dan ook bijna een half uur vanwege alle solo's. Maar goed was het wel!

Vervolgens naar De Burcht voor het jaarlijkse carte-blanche optreden van Tom Beek met quintet en extra blazers. Ook een gelegenheidsformatie dus, met vooral nummers van Nederlandse componisten, goed maar net niet altijd even overtuigend. Niet de minste muzikanten, maar het samenspel was niet optimaal, beetje onzeker. De baritonsaxofoniste was overigens erg goed, de rest natuurlijk ook, maar de vonk sloeg niet helemaal over.

Bij Annie's Verjaardig speelden nog het Tom vd Zaaltrio maar er was nog veel meer, 33 kroegen in totaal deden mee, maar je kan niet alles zien. Zeker niet als je de laatste bus naar Zoetermeer moet halen, maar dat is volgend jaar anders als de uitvalsbasis Leiden is.

Op weg naar de bus liepen we nog even binnen in cafe Olivier waar de Zoetermeerse band Jazz Support optrad. Met Pieter van Santen op toetsen, Wim Ninaber op sax, Gerhard ten Hoopen op bas, Frans Schmidt op drums en Josephine Stiefelhagen als zangeres. Op 1 februari staan ze, maar dan met Daisy Oosterhout als zangeres, in De Sniep in Zoetermeer, dan kunnen we het hele optreden zien.

LINKS:
Auratones
Tom Beek
Jazz Support
Leidse Jazzweek

Geen opmerkingen: