zaterdag 16 oktober 2021

Eerste voorronde Nobel Award goed van start

Vanmiddag even een kijkje genomen bij Gebr. De Nobel om de eerste  resultaten van de laatste verbouwing te bekijken. De grote centrale trap is weg en in de plaats daarvan is er nu een gezellige foyer met de mogelijkheid voor kleine optredens. De aankleding wordt nog fraaier, maar het ziet er al goed uit. Volg Gebr. De Nobel op Facebook voor openingstijden, want op donderdag-, vrijdag- en zatermiddag functioneert het als een buurtcafé.
Niet bij Gebr. De Nobel, maar er wel naar vernoemd, is vanavond de eerste ronde van de Nobel Award. De voorrondes vinden plaats op steeds andere locaties in Leiden, vanavond beginnen we bij Grand Café Van 't Huis. En dat begint gelijk goed met Sunday at Eight met een stevige set rock met veel sixties invloeden. Damiaan van Noort heeft zijn toetsen thuisgelaten en speelt alleen gitaar, en zingt. Overtuigend optreden van een band die alsmaar blijft groeien.
Tweede band is het Utrechtse Rats and Daggers, stevige rock met flink wat punk invloeden. Een stekelige en oorverblindende set van 20 minuten (dat is de limiet) voor een enthousiast publiek. Terecht.
Als derde is Drip James aan de beurt en samen met een dj maakt hij, Ryan Scharroo, er een mooie ambient act van. Met een aantal ingetogen en korte Nederlandstalige nummers en op het eind toch nog een stevige rap.
Winson Blue is alweer de vierde band, een duo met (drum)samples. Goede sound, maar een 'echte' drummer wordt node gemist. Toch klinkt het goed, soort Cockteau Twins on speed. Dat valt vanavond inmiddels wel op, veel acts vanavond grijpen terug op muziek uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.
En daar is niets mis mee, want ook de electropop van WARE doet bij vlagen aan OMD denken. Ook hier geen complete band en dat haalt toch wel een beetje de dynamiek uit de muziek. Blijkt ook wel uit de uitslag van deze eerste voorronde: De jury kiest voor Sunday at Eight (naar de finale), het publiek kiest voor Rats and Daggers (naar de halve finale). 
Conclusie na deze eerste voorronde: kom met een complete band, geen samples of dj's, dat vergroot de kans op een (halve) finale plaats. Voorronde twee is overigens alweer aanstaande zaterdag bij Gebr. De Nobel.

Geen opmerkingen: