zondag 25 juni 2023

Tropische editie Gouden Pet

Het is 30 graden op de thermometer, dus in eerste instantie een beschutte plek in de schaduw gezocht voor de 35ste editie van De Gouden Pet, het Leidse straatmuzikanten festival. Dat wordt dan De Twee Spieghels met allereerst een optreden van Ken Rotter & The Noise. Trio met oude rock covers in een licht versterkte opstelling, lekkere muziek, maar ze moeten nog even warmdraaien.
Dat valt niet te zeggen van de volgende band: The Albert Mooneys, ze zijn gelijk helemaal op dreef. En muzikaal goed en afwisselend met bijvoorbeeld een medley van de Buzzcocks en The Nits of Psychokiller van The Talking Heads. En behalve goede muziek is het ook nog eens een goede act, compleet met butler en bingo ballen. Op het eind van de dag zullen ze, terecht, met de Gouden Pet en alle eer gaan strijken.
Een rustmoment even is het optreden van Op Smaak! die covers van alle tijden laat horen. Het rockt niet, maar swingt wel en de klarinet is een prima toevoeging.
Altijd feest is het natuurlijk bij de Kiloknallers, die ondanks de hitte zingen en springen dat het een lust is. Heerlijk aanstekelijk, de Nieuwstraat is afgeladen, maar desondanks niet de finale gehaald, jammer.
Uncle Ben's Mercedes is (alweer) een coverband met ook alweer een breed repertoire, maar ja, het valt niet mee om na de Kiloknallers te moeten spelen. Verder niets mis mee.
Dan wordt het toch tijd om eens een rondje door de binnenstad te gaan lopen met in de Burchtsteeg Schering en Inslag die eigen, Nederlandstalige rock en soul speelt, stonden al vaker op De Gouden Pet.
En op het Stadhuisplein spelen The Oneliners met mooie akoestische folk, in elk geval staan ze lekker in de schaduw van de grote bomen en in een licht briesje over de Nieuwe Rijn.
Op de brug bij Scott's Tavern speelt inmiddels het Gelderse Suikerbeest een mix van folk en pop. En terwijl de band nog enigzins in de schaduw staat van de parasols, het publiek brand weg op de brug zelf.
Dus snel terug naar het Stadhuisplein voor 't Valies dat voor deze gelegenheid een programma heeft samengesteld met nummers van Boudewijn de Groot. Van Welterusten, mijnheer de president tot Avond, alles komt voorbij, een mooi eerbetoon!
Dan weer even naar de brug bij Scott's Taven waar nu Aisling (zie ze hier voor het eerst met z'n vijfen) hun Ierse folk laten horen. Prachtig en goed genoeg om de finale te halen, maar winnen doen ze niet. 
En voor de volledigheid: de Juryprijs gaat naar MannAbba, niet gezien, dus tja....
Overigens was Leidse Glibber er ook en die zag nog heel wat andere optredens.

Geen opmerkingen: