zaterdag 22 april 2023

Druk bezochte Record Store Day in Leiden

Pas om 13 uur kan ik aan de instores van Record Store Day in Leiden beginnen (daarvoor muziektips bij Cultuur071 op Sleutelstad). Niko stond vier jaar geleden nog op Werfpop, toen als stevig kwartet, nu als een onderhoudend duo bij Plato. Doet in niets meer denken aan Kurt Vile of Iggy Pop en dat is toch jammer. Nieuwe tijden, nieuwe koers, kan mij niet echt bekoren, maar gelukkig staat er een flink groepje fans, goede sfeer dus.
Future Husband even later bij Plato is weer een heel ander verhaal, een solo project van zangeres/bassiste Adura Sulaiman met een uitstekende band. Indie pop, soms ingetogen, soms snoeihard, maar altijd binnen de perken. Het is pas drie uur en de Record Store Day kan al niet meer stuk!
Natuurlijk ook even naar Velvet, want daar speelt de Utrechtse Géonne Hartman een mooie akoustisch solo set. Doet bij vlagen denken aan Joni Mitchell, helemaal niet verkeerd dus.
Velvet is altijd wat meer van het rustiger werk, zo ook met Secret Rendezvous bestaande uit de Amsterdamse singer/songwriter Sietske Morsch en producer/gitarist Remi Lauw. Afwisselend repertoire en mooi gespeeld, maar het wordt langzamerhand tijd voor een glas wijn.
Gelukkig is De Twee Spieghels niet ver weg en is er óók nog live muziek van de Pascal Janssen band. Met Jazzton Hulsebosch (sax), Sungtaek Choo (piano), Abhinav Khokhar (bas) en Django (drums) is het een mooie afwissling voor de Record Store Day.
Maar lang kunnen we niet blijven want in de Velvet staat Black Tarantula op het programma. Een band die je eerder bij Plato zou verwachten (daar stonden ze vijf jaar geleden ook bij de Record Store Day toen) maar ook hier helemaal losgaan met hun Netherkraut/surfpunk, geheel instrumentale muziek die sinds 2012 toen ik ze voor het eerst zag niet echt veranderd is, maar wel steeds beter is geworden. Prachtige nieuwe plaat 'Gezelligheid Kent Een Tijd' waar ze veel van spelen. Geweldige afsluiter van deze prima Record Store Day!

LINKS:
Niko
Future Husband
Géonne Hartman
Secret Rendezvous
Pascal Janssen
Black Tarantula
Plato
Velvet
De Twee Spieghels
Record Store Day

Geen opmerkingen: