zondag 30 juni 2019

Zomerse Gouden Pet

De laatste dag van de Leidse Lakenfeesten zijn inmiddels traditioneel voor het Gouden Pet Festival. Wij staan op de jaarlijkse Kunstmarkt op de Hooglandsekerkgracht en hebben dus weinig tijd voor de optredens. Toch wel wat (kort) gezien zoals The Local Keys met o.a. Miss Nouka bij De Twee Spieghels. Mooie driestemmige zang, hier nog niet helemaal opgewarmd, later ging het beter en zo halen ze de finale.
Op het Hooglandsekerkplein geeft het Kurkervrouwenkoor een doorsnee van Nederlandse smartlappen. Doen ze mooi, maar meer een lust voor het oog dan voor het oor. Goede act doch die liedjes, daar moet je van houden.
Bij Jantje van Leiden spelen Haasnoot, Olsthoorn en Van Kempen met een gastsaxofonist hun altijd eigenzinnge repertoire. Gaan ze nooit de finale mee halen, maar is wel erg onderhoudend.
Ondertussen bij De Twee Spieghels spelen TeeBeeBrown & friends (Teus de Bruin) een heerlijke set eigentijdse blues.
Maar de meeste tijd brengen we door op de Kunstmarkt, het duurt weer even voordat we meer muziek zien. En dat is weer bij De Twee Spieghels met het hiphop duo Dimma & Rijst Erbij.
Snel door naar het Burchtplein voor The Happy Acorns met Barthel Brussee op bas. Prima Americana met veel instrumentenwisselingen. Ook goed voor een finaleplaats!
Het duo Binnenste Buiten zingt en speelt op ukelele's allerlei liedjes bij De Twee Spieghels. De beste meezingers van deze middag.
Bij Jantje van Leiden speelt 't Valies met (voor de gelegenheid?) bassiste Renée Stevense. Ze doen een setje Woodstock met onder andere With A Little Help From My Friends. Hadden toch echt de finale moeten halen!
Aisling is vandaag een trio en dat is helemaal niet verkeerd. Mooie Ierse folk hier bij De Twee Spieghels. Mooie Ierse folk!
De  Veluwse Mondharpenmannen zijn in principe interressant, maar door al het straatgeluid zijn ze bijna niet te horen bij De Twee Spieghels, wat jammer is.
En dan is de Kunstmarkt afgelopen en is het tijd voor de finale van De Gouden Pet op het Hooglandsekerkplein. Als eerste The Local Keys die inderdaad veel beter klinken dan vanochtend. Uiteindelijk winnen ze hiermee zelfs de Juryprijs!
De Slechte Band gooit het over een andere boeg en zet de Zangeres zonder Naam op de eerste plaats. Mexico als uitsmijter doet het altijd goed.
Derde band is The Happy Acorns met, evenals vanmiddag een prima nummer Americana.
Nog niet eerder gezien, de Pro Acoustic Swingfolk. Afkomstig uit de bollenstreek en met een swingend folknummer. Zij gaan er uiteindelijk met de publieksprijs en dus de Gouden Pet naar huis.
Want De Delftsche Troubadours kunnen niet echt overtuigen, ondanks hun voorliefde voor avonturisme en woeste hoeveelheden bier. En natuurlijk te weinig fans uit Delft meegenomen voor de stemming.
Als laatste in de finale is het de beurt aan de Kelvinators, ook geen onbekenden op dit festival. Wat dit jaar opvalt is dat er alleen maar bands in de finale staan, muzikale circusacts, koren en singer-songwriters komen er niet aan te pas.
Leidse Glibber had tijd om veel meer groepen te bekijken en doet er hier verslag van.
Na al het buitengebeuren deze zomerse dag is het tenslotte toch tijd voor de Freelance Band. In 't Praethuys spelen ze in kleine bezetting met Philip Kroonenberg op zang, gitaar en ukelele, Boris van der Lek op sax, Aad van Pijlen op bas en zang en Harm van Sleen op toetsen, pedal-steel, mandoline en zang. Prima dagsluiting weer!

LINKS:
TeeBeeBrown
The Happy Acorns
't Valies
Aisling
Veluwse Mondharpenmannen
De Slechte Band
Pro Acoustic Swingfolk
Delftsche Troubadours
Kelvinators
Gouden Pet
Freelance Band
't Praethuys

Geen opmerkingen: