zaterdag 16 april 2016

Avontuurlijke Record Store Day in Leiden

Vandaag is het Record Store Day en dat betekent heel veel live muziek, ook in Leiden. Tot 12 uur werken voor Cultuur071 op Sleutelstad radio, maar daarna direct door naar Velvet voor de instore van Kapok. Al jaren fan er van en het gaat al jaren niet vervelen. Ze spelen een half uur nummers van hun cd Glass to Sand die gisteren ook als lp is uitgekomen. En tweede Pinksterdag zijn ze weer in Leiden tijdens de Hofjesconcerten! Mijn dag kan al niet meer stuk.
Uiteraard doet ook Plato mee met instores, The Blackalleys en Boogie Beasts hier al gemist, maar Arthur Ebeling is ook altijd leuk. Heerlijke vrolijke blues.
Je loopt wel wat af op zo'n dag tussen Plato en Velvet, maar in de laatste is een mooi optreden van het B-Movie Orchrestra. Het is er weer afgeladen en de mooie ambient muziek klinkt prima. Jammer dat de geprojecteerde films zo slecht te zien zijn. Maar goede teaser, die wil ik nog wel eens wat langer en groter terug zien in Leiden! Enige tegenvaller is dat de RSD single release van My Baby al helemaal uitverkocht is.
Dan is er nog wat ruimte voor de jonge Leidse talenten. Eerst de idiosyncratic indie pop of jizzfunk van Torii bij Plato. Lekkere belofte maar moet nog groeien. Stop shoegazing!
En gelukkig is hier de live single van My Baby nog niet uitverkocht!
En dat laatste (shoegazing) geldt ook wel een beetje voor Kieff bij Velvet, dreampunk kun je ook communiceren met je publiek. Maar ga vooral zo door, ontwikkel je eigen stijl en dan komt het vast helemaal goed.
De instores zijn afgelopen, even wat eten en dan door naar Gebr. de Nobel voor de afterparty. Eerie Wanda doet soms denken aan The Velvet Underground en The Young Marble Giants, best genieten maar geen echte uitschieters.
Bird On The Wire was al eerder in Leiden, Popronde 2010, Wildernis 2014 en ze worden alsmaar beter! Prachtige fuzzy Dreampop.
The Deaf is de publiekstrekker vanavond, maar dat pakt weer niet zo goed uit. Was in 2008 al veel geschreeuw en weinig wol, nu klinkt het wel beter maar weet niet te overtuigen.
Dus dan vrees je een beetje dat deze Record Store Day als een nachtkaarsje uitgaat, krijg je nog twee fantastische verrassingen voor je kiezen! Blue Crime, kende ze nog niet, wat een geweldige band is dat! Ze noemen het zelf Moonpop, ik hoor er vooral ook Siouxsee en The Slits in. Kan alleen maar zeggen: WOW!
En ook de afsluiter van de avond, Boogie Beasts uit Belgie weet te overtuigen. Het is laat en niet meer al te druk, maar de laatste aanwezigen krijgen een vette bluesrock voor hun kiezen. Prachtige afsluiting van een avontuurlijke Record Store Day in Leiden met als hoogtepunten Kapok, Blue Crime en Boogie Beasts!

LINKS:
Kapok
Arthur Ebeling
B-Movie Orchestra
Torii
Kieff
Velvet
Plato
Eerie Wanda
Bird on the Wire
The Deaf
Blue Crime
Boogie Beasts
Gebr. de Nobel
Record Store Day

Geen opmerkingen: