donderdag 18 februari 2016

Leiden Jazz Award weer van start

Er is veel veranderd bij de Leiden Jazz Award, locatie, datum, aantal deelnemers én voorronden, maar één ding is gelijk gebleven, het gaat om jazzsolisten die studeren aan Nederlandse conservatoria. Deze eerste voorronde van deze achtste editie is in de Stadsgehoorzaal en telt vijf deelnemers met om te beginnen trompettist Laurie Carpenter uit Engeland. Het optreden van 20 minuten klinkt wat 'schools' met begeleiders: Adrian Moncada(piano), Tomek van Leeuwen(bas) en Sander Smeets (drums), maar desondanks haalt hij de finale.
Tweede deelnemer is de Koreaanse pianiste Katja Hyunjung Ji met Yussif Barakat (bas) en Louis Portal (drums). Speelde al wel vaker in De Twee Spieghels in Leiden en doet het hier ook goed. Maar ze weet de jury niet te overtuigen, 'té academisch en té weinig swing'.
Veel buitenlandse deelnemers aan de Leiden Jazz Award, maar er is ook de Nederlandse gitarist Gijs Idema met begeleiders Cas Jiskoot (bas) en Tim Hennekens (drums). De Leiden Jazz Award is een wedstrijd voor solisten en waar in het verleden de jury vaak vond dat de begeleiders een te grote rol speelden in het geheel, hier vinden ze de rol van de begeleiders minder sterk, wat vlakkig. De Goede techniek en instrumentbeheersing sleept Gijs toch door naar de finale.
Vierde deelnemer is de Deense saxofonist Andreas Toftemark met Louis Navarro op bas en Lore Ekenberg op drums. Het meest avontuurlijke optreden van de avond, een 'band met ballen' volgens de jury, maar een verdeelde jury stuurt ze toch niet door naar de finale, jammer. Hij kreeg gelukkig wel de publieksprijs vanavond.
Laatste deelnemer is de Amsterdamse zangeres Bahghi Yemane met Alistair Payne (trompet), Teis Semey (gitaar), Andreas Toftemark (sax), Louis Navarro (bas) en Lore Ekenberg (drums), ja de laatste drie waren de vorige band. Een goed en vooral verrassend optreden met een mooi traditioneel swing setje. De jury vindt het 'een wat veilig repertoire' en adviseert een scat-solo voor de finale, maar het publiek is duidelijk in zijn nopjes. Niks aan veranderen!
Tijdens het juryberaad is er nog een kort en mooi optreden van juryleden Sebastiaan van Bavel (piano) en Pieter de Mast (sax en fluit). Komende donderdag (25 februari) is de tweede en laatste voorronde helaas tegelijkertijd met Stukafest, dus dat ga ik missen, en op 13 maart is de finale hier in de Stadsgehoorzaal als onderdeel van het RGB festival. En er is ook nog een publieksprijs dankzij het Leids Dagblad, stemmen kan hier op alle tien deelnemers, ook niet-finalisten. Leidse Glibber was er overigens ook bij, hier zijn verslag.
 
LINKS:
Laurie Carpenter
Katja HyunJung Ji
Gijs Idema
Andreas Toftemark
Bahghi Yemane
Stadsgehoorzaal
Leidse Jazz

Geen opmerkingen: