donderdag 4 december 2014

De Nobel eindelijk open, en hoe!

Meer dan een jaar hebben we er in Leiden op moeten wachten maar vandaag is het eindelijk zover, Gebr. De Nobel opent zijn deuren ter vervanging van het LVC. Will and the People is één van de bands die vanavond optreed en omdat ze er toch zijn doen ze op het eind van de middag een korte instore bij Plato. Leuk jongensbandje dat vooral véél jonge vrouwelijke fans trekt.
De Gebr. De Nobel heeft een nieuwe plek gekregen aan de Marksteeg ingeklemd tussen Scheltema en de Lakenhal. Aan de Marktsteeg is de oorspronkelijke gevel behouden en hier zijn ook de ingangen van beide zalen te vinden. Mooi gedaan.
Aan de Lange Scheisteeg is een geheel nieuwe gevel gemaakt die is bekleed met Cortenstaal dat al aardig begint te roesten. Past prachtig in dit door industriële gebouwengedomineerde deel van de Leidse binnenstad. Prima ontwerp van Ector Hoogstad Architecten! Laden en lossen gebeurt overigens inpandig vanaf de Lammermarkt, geen vrachtwagens dus meer die in de weg staan. De twee witte blokken die er bovenuit steken zijn de twee zalen van het complex.
Ook binnen wordt nog herinnerd aan het verleden door onder andere een oud bord dat meteen de herkomst van de nieuwe naam duidelijk maakt. Verder is het voor de meeste bezoekers nog wel even zoeken hoe het allemaal in elkaar zit, waar je munten kan kopen en drankjes kan halen, waar de toiletten zijn en waar je kan roken (beide zalen hebben een eigen rookruimte van waaruit optredens gewoon te volgen zijn), het is een kwestie van wennen. Maar het ziet er allemaal prachtig uit al zijn een aantal deuren naar de zalen bijna niet open te krijgen, zo zwaar zijn ze. Heeft ongetwijfeld te maken met brandveiligheid en geluidsisolatie.
Maar waar het natuurlijk om gaat zijn de zalen zelf. In de grote zaal trapt Beans & Fatback af met een spetterend optreden met liefst twee drummers. Langzamerhand stroomt de zaal vol, iedereen gaat natuurlijk eerst het gebouw verkennen, maar zowel in een bijna lege als in een volle zaal klinkt het allemaal heel goed. Het oppervlak van de zaal is niet zo heel erg groot en je hebt dus altijd goed zicht op het podium en door de twee balkons kunnen er toch 750 man in deze zaal. Groter dus dan het oude LVC, maar veel intiemer.
In de kleine zaal is overigens geen live muziek, er staan dj's te draaien. Deze zaal, ook met een balkon biedt plaats aan 200 mensen. Dan volgt in de grote zaal het officiële deel met woorden en bedankjes van directeur Ruud Visser.
En voormalig cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan, die negen jaar geleden als gemeenteraadslid samen met Marije van den Berg een motie indiende om het oude LVC te vervangen door een nieuw complex. Dat duurde dus wel even, maar het is er gekomen en iedereen is er blij mee!
Dan volgt het optreden van Will and the People, klinkt in volle bezetting toch beter dan akoestisch vanmiddag, de zaal staat opeens wel weer vol met jonge meiden die zelfs van ver buiten Leiden schijnen te komen. Goed geprogrammeerd dus, staat Gebr. De Nobel meteen landelijk op de kaart. Maar voor MuziekGezien een mooi moment om het gebouw verder te verkennen en dan blijk je boven op het tweede balkon nog steeds goed zicht én goed geluid te hebben. De grote zaal is helemaal goedgekeurd!
Het feest wordt afgesloten met een optreden van de hiphoppers Great Minds. Weer iets heel anders dan de vorige twee bands. Als dit de maatstaf voor de nieuwe programmering van live muziek in De Nobel is (hoelang zal dat Gebr. in de volksmond nog standhouden?) dan komt het helemaal goed. Nederlandse top-acts en af en toe, liefst iets meer dan vroeger, buitenlandse bands, dan komt het hier helemaal goed.
Leidse Glibber was er natuurlijk ook bij en die laat nog veel meer van het gebouw zien. Nou ja, wie was er eigenlijk niet bij? Bijna heel muziek-minded Leiden (en meer) was er bij!

LINKS:
Will and the People
Plato
Gebr. de Nobel
Beans and Fatback
Great Minds

Geen opmerkingen: