zondag 13 november 2022

Biggg Leiden Legends Festival voor herhaling(en) vatbaar

Het Biggg Leiden Legends Festival wordt vandaag voor de eerste keer gehouden bij Scheltema. Als wij binnenkomen stuiten we gelijk op Kees Ouwejan en Peer van der Burg en die in het Ketelhuis een breed scala aan folk muziek laten horen. Is gelijk gezellig en er wordt volop meegezongen!
Iets heel anders is de dichter Frans van Eijk die gedichten op maat maakt, een kort gesprekje en dan gaat hij aan de slag, eerst schrijvend en daarna typt hij het uit. Wij waren blij met het resultaat.
Opvallend veel bekenden vandaag hier, natuurlijk de muzikanten, maar ook het publiek. Vaste bezoekers van De Twee Spieghels, 't Praethuys, Jazz on Sunday en ook Hot House en De X zijn hier vinden.
Ondertussen is de Frits Landesbergen Big Band al bijna toe aan het einde van hun tweede set, ouderwets gezellige big band muziek waar de volle Theaterzaal volop van geniet.
Op de eerste verdieping in de Expo speelt gitarist Christiaan de Jong een mix van Flamenco en klassiek, soms bestaande muziek, maar daarnaast veel eigen composties. Een poging om iets van de New Kiers Band te zien strandt op de trap naar de Dansstudio, zo vol is het daar. Maar op de trap klinkt het ook goed.
Dan weer terug naar de Theaterzaal voor de Lo van Gorp All Star Band. Door (familie)omstandigheden konden twee van de aangekondigde All Stars niet meedoen, maar Arto Boyadjian op bas en Erik Rutjes op gitaar zijn waardige vervangers. Samen met Jeroen van Helsdingen en Jeroen Zange is toch niet te merken dat dit een last minute samengesteld gezelschap is. Mooie vertolkingen van onder andere nummers van Steely Dan en Stevie Wonder.
In het Ketelhuis is het allemaal wat kleinschaliger met Eli 't Hart en Rob Baars die 'Mooie Liedjes voor bij de Groene Kolen Kachel' spelen. Ook weer lekker meezingen hier. En dat is één van de mooie dingen van dit festival, alle artiesten zijn (min of meer) Leids, maar de vele variaties in stijl en uitvoering maken het heel behapbaar. Grote optredens, kleine optredens, voor elk (moment) wat wils.

Een groot optreden in de Theaterzaal is natuurlijk dat van de Men in Blues met Chris Koenen, Tijn Koenen, Harm van Sleen en Peter Wassenaar. En hoewel ik die al tientallen keren heb gezien op zondagavond in 't Praethuys, klinkt het hier toch net even anders.
Zeker als Pam MacBeth er als gast bijkomt, heerlijk meezingen door het publiek met Jolene van Dolly Parton, heerlijk genieten door mij met Black Dog/Rock and Roll van Led Zeppelin. Prachtige mix van blues, country en rock.
En dan, als Lo van Gorp ook nog een (Steely Dan) nummer meezingt, is dit toch wel het hoogtepunt van het festival. Dit zijn toch wel de grootste Leiden Legends!
Het programma is inmiddels wat uitgelopen, we hebben een eetafspraak, dus het optreden van De Slechte Band is er bij ingeschoten. Maar de afterparty met de Men in Blues met Pam MacBeth in 't Praethuys maakt weer veel goed. Zonder drummer nu, en dat geeft het optreden weer een heel andere sfeer. 
Onvergetelijke dag, en het Biggg Leiden Legends Festival moet terugkomen, volgens sommige aanwezigen zelfs iedere maand! En Leidse Glibber Emile van Aelst is het daar helemaal mee eens.

Geen opmerkingen: