zaterdag 23 april 2022

Heerlijk veel muziek vandaag in Leiden

Na twee jaar eindelijk weer een normale Record Store Day in Leiden en dat betekent véél instores bij Plato en Velvet. Bbegint gelijk al goed met een (zoals altijd) weer geweldig optreden van BRUUT! bij Plato. Opvallend is de afwezigheid van het 'echte' Hammond-orgel, misschien wat lastig voor korte instores, maar het klinkt er niet minder om!
Son Mieux speelt vervolgens op halve kracht bij Velvet, ook dat scheelt een hoop gesjouw. Eén keer eerder gezien in 2015 in Leiden, maar toen solo, nu al mooi driestemmig, in juli op Werfpop verwacht ik toch wel een complete band!
Na de lunch verder met singer-songwriter Yori Swart en dat is altijd een genoegen. Mooie ingetogen nummers van haar nieuwe plaat en het aanwezige publiek zingt desgevraagt prachtig mee. Fans zo te horen, net als ik.
Ondertussen viert Leiden ook nog eens dat het finalist was bij de verkiezing van Beste Binnenstad 2020, door Corona kon de finale niet doorgaan, maar het halen van de finale was genoeg reden om er toch maar alsnog een klein feestje van te maken met onder andere live muziek op straat. Zoals van Taco Scheltens en Paweł Moraczewski hier op de Breestraat bij het stadhuis met mooie setjes blues geschiedenis.
En even verderop zit Al Stone te spelen. Lekker setje blues-rock voor de voormalige V&D aan de Breestraat.
En Miss Noeka heeft het mooiste podium vanmiddag op de kruising van de Haarlemmerstraat en de Lange Mare met haar mooie mix van soul en jazz. De optredens zijn klein en akoestisch, maar zeker de moeite waard! Doet een beetje terugdenken aan de verrassende winkelweekenden van een aantal jaren geleden.
Voor het stevigere werk gaan we weer naar Plato waar The Cold Vein de tent platspeelt. Stevige Noise Rock met een hoofdrol voor zanger Rudeboy. Zet die maar op een zomerfestival! Binnen in een platenzaak zijn oorbeschermers echter geen overbodige luxe.
Oorbeschermers had je dan weer niet nodig bij het optreden van Banda Carumba in de etalage van de voormalige V&D aan de Aalmarkt. Slechts licht versterkt was deze bimbo-box nauwelijks te volgen, maar het zag er helemaal leuk uit. Vanavond nog een herkansing in 't Praethuys.
Laatste band die we zien bij de Record Store Day is Queen's Pleasure, garagenoise uit Amsterdam. Plato trilt uit zijn voegen bij dit boeiende kwartet! Knallende afsluiter waar vast meer van gaan horen.
En als het langzaam donker wordt nog even een uurtje naar 't Praethuys voor Banda Carumba, nu zonder etalageruit ertussen, maar wel in een stampvol café met een hoog gehalte Dutch Disease. Maar de muzikanten en het publiek op de eerste rijen heeft er weinig last van, genieten dus!
Dat geldt trouwens voor deze hele zaterdag: veel muziek, in kleine porties, maar met een hoge kwaliteit. 

LINKS:

Geen opmerkingen: