woensdag 22 januari 2020

Kroegentocht Leidse blues- en jazzweek weer goed bezocht

We beginnen de avond bij Olivier waar Boris van der Lek en de Mensheid op het programma staan. Michiel Mens (hammond en zang), Simone Mens (bas) en Peter Weissink (drums) vormen de Mensheid, van Boris ontbreekt echter elk spoor. Navraag in de pauze leert dat hij vandaag met zijn vingers tussen een autoportier is gekomen en op het laatste moment moest afzeggen (beterschap Boris). Een vervangende saxofonist uit de buurt was zo snel niet te vinden, die spelen vanavond allemaal elders in de stad. Maar ook als trio spelen ze een geweldig goede set.
Bij Olivier is het gezellig druk, bij Poolcafé The Church is het al dringen geblazen, vooral ook omdat er nog gewoon gepoold wordt en die mannen met keuen hebben veel ruimte nodig. Maar Chris Koenen en Bart Landstra maken er met een onzichtbare percussionist toch een mooie mini Men in Blues van.
Bij De Uyl van Hoogland aan de overkant is er inmiddels geen doorkomen meer aan dus de Gumbo Kings wel gehoord, niet gezien. Bij Jantje van Leiden is het ook druk, maar omdat het geen pijpenla is, is het nog wel mogelijk bij het podium te komen waar Andrew Spieker, Rinus Groeneveld, Peter Wassenaar, Rob Baars en René Merwis prima Americana laten horen. Prachtige versie van Love Hurts onder andere!
Na de blues is het weer tijd voor jazz, maar bij De Twee Spieghels (pijpenla) is het én pauze én veel te druk. Grandcafé De Burcht biedt dan uitkomst, want hoewel het ook ook hier een beetje dringen is om het podium te bereiken komt de Willie Ashman Original Jazzband goed in beeld met ouderwetse, swingende Dixieland en New Orleans jazz.
Van de oude knarren naar de jonge honden is nog geen twee minuten lopen, want bij Meneer Jansen speelt de Ademnoodband jazzstandards en verjazzte pop. Met Baer Traa (gitaar), Daniel Lottesberger? (bas), Zeth Latukolan (sax) en Sven Rozier (drums). Uiteraard staat het nummer Ademnood van Linda, Roos en Jessica ook op het repertoire, vandaar de band naam. Maar op deze manier klinkt het geweldig, adembenemend goed!
Bij Einstein is het pauze, dus door naar het Stadsbrouwhuis voor Who's Cooking met Cedric Glans (bas), Ewald Ebing (toetsen), Charles Schouten (drums), Kurt Schwab (sax) en de onzichtbare Jim Guldenmond (gitaar). Lekkere mix van funk, jazz en blues.
Bijna thuis, maar nog even een laatste optreden in 't Praethuys van Heyn en de Graafmachine. Martijn is geblesseerd, dus vanavond met Andreas Robbie Carree op drums. Heerlijke afsluiter met prima powerbluesrock van deze Kroegentocht!
Er was natuurlijk nog veel meer muziek in de Leidse kroegen, maar je kan niet overal bij zijn. Gelukkig had Leidse Glibber een nogal andere route uitgedacht en bij elkaar zagen we toch zo'n 70% van alle optredens.

LINKS:
Simone Mens
Peter Weissink
Belgisch Biercafe Olivier
Poolcafé The Church
Rinus Groeneveld
Peter Wassenaar
Jantje van Leiden
Willie Ashman Original Jazzband
Grandcafé De Burcht
Ademnoodband
Baer Traa
Sven Rozier
Zeth Latukolan
Meneer Jansen
Ewald Ebing
Kurt Schwab
Stadsbrouwhuis
't Praethuys
Leidse Blues- en Jazzweek 

Geen opmerkingen: