zaterdag 30 november 2019

Leids Levensliedfestival één groot feest

Het begint al gelijk goed bij het Leids Festival van het Levenslied met de opwarmer: Marco den Hollander die in no-time de zaal op zijn kop zet met vooral vrolijke meezingers.
Dan start de finale met als eerste Schering en Inslag met een eigen nummer en een van de weinige optredens die zelf de muziek verzorgen.
Alle deelnemers aan de voorronde mogen vanavond mee doen met één nummer, de vraag is dan: welk nummer kies je? Leendert Oostveen gaat voor Kleine Jongen van André Hazes.
Patricia Danckaart kiest voor de meezinger Visite van Lenny Kuhr, niet echt een levenslied, wel een echte meezinger.
Het duo Schuurink komt ook met een eigen nummer én met eigen live muziek, misschien net iets te subtiel voor deze avond.
Kiki Blokx verrast, net als bij de voorronde, door haar eigenzinnige muziekkeuze. Ze is de jongste deelnemer en imponeert. Uiteindelijk wint ze de publieksprijs van dit festival, een zangeres waar we de komende jaren vast meer van gaan horen!
Maarten de Kruijff komt met een Nederlandstalige versie van My Way maar is nog lang geen Frank Sinatra.
Danny Zuijderwijk zingt het nummer Intens Verdriet dat hij samen met zijn vrouw schreef. Pracht van een levenslied, zo authentiek als het maar kan.
Barry van Straten zet de zaal weer helemaal op stelten met Kleine Crimineel van Max Muiderman. Hij is de laatste van de 8 artiesten die hier één nummer laten horen, na de pauze volgen de drie "winnaars" van de voorronde die allemaal twee nummers mogen doen.
In de pauze zingen Hugo Choufour en het Hazeskoor in de Foyer.
Na de pauze dus nog drie artiesten, te beginnen met Christa Kerdijk die opent met de ballad Samen Zijn en eindigt met Mexico (van de Zangeres Zonder Naam), goed gezongen, met alle uithalen haarzuiver. De zaal staat te dansen!
John van Tongeren zingt Laat iedereen maar naar zichzelf kijken (Koos Alberts) en Jij bent met goud niet te betalen (Willy Derby, in Leiden vooral bekend van Jerry Bey).
Als laatste finalist is het de beurt aan R&B, oftewel Ruud en Bianca, met Hou me vast en Omdat ik zoveel van je hou. Dat laatste was misschien mooier geweest in onvervalst Leids, Amsterdams misstaat hier enigzins.
Tot zover het festival, maar het is nog niet afgelopen want tijdens het juryberaad is er een aanstekelijk optreden van Kees Haak. Met nummers als Joekelille, Honkie-tonkie pianissie en Foxie foxtrot (alles van zijn vader Nico) en Marianneke (van Harry Slinger/Drukwerk).
En dan dus eindelijk de uitslag, zoals al eerder gezegd wint Kiki Blokx de publieksprijs en nu dus Christa Kerdijk de juryprijs en de dus de Mary Bey Bokaal. Ze zingt nog een keer Mexico en zet de zaal (weer) op zijn kop. Na afloop zingen Hugo Choufour en het Hazeskoor nog in de Foyer. Mooie afsluiting van een prima feest!
Leidse Glibber was er natuurlijk ook bij, hier zijn verslag.

LINKS:
Marco den Hollander
Leendert Oostveen
Schuurink
Kiki Blokx
Danny Zuijderwijk
Barry van Straten
Christa Kerdijk
John van Tongeren
Kees Haak
Leids Festival van het Levenslied

Geen opmerkingen: