zondag 18 augustus 2019

Woodstock na 50 jaar nog onovertroffen

Het Woodstock festival in 1969 is om meerdere redenen legendarisch geworden. Enerzijds door de vele bezoekers, de chaos daardoor, het weer en nog meer chaos daardoor, de moeizame organisatie en nóg meer chaos daardoor. Maar anderzijds vanwege de gewéldige muziek en de fantastische documentaire van Michael Wadleigh.
Topacts uit die tijd als Jefferson Airplane, Canned Heat, Country Joe & The Fish, Creedence Clearwater Revival (helaas niet in de docu), Grateful Dead (ook niet) en Janis Joplin (foto) werden aangevuld met Engelse bands (die toevallig in Amerika waren op dat moment) als de populaire The Who, en de min of meer bekende Ten Years After, Joe Cocker en The Incredible Stringband (niet in de docu). Plus Amerikaanse folkhelden als Ritchie Havens, Joan Baez, Arlo Guthrie en John Sebastian, die waren er ook. Ook een totaal onbekend bandje maakte indruk: Santana.
Vandaag precies 50 jaar geleden was de slotdag van het Woodstock festival en dat is reden voor Warner om de docu nog eens eenmalig in tientallen bioscopen te laten zien. De grote zaal van Trianon Leiden is uitverkocht en inclusief pauzes genieten we 5 uur van deze director's cut uit 1994. Met naast de inhoud van de originele versie uit 1970, die ik twee maal eerder in de bioscoop zag, ook extra beelden van optredens van Canned Heat, Jefferson Airplane, Janis Joplin en Jimi Hendrix (foto) op zijn best.
Het is allemaal terug te horen op cd en terug te zien op dvd, maar in de bioscoop komt het toch wel echt helemaal tot leven. Weinig muziekdocu's kunnen hieraan tippen, hooguit The Last Waltz en Rock'n'Roll Circus komen in de buurt. Gedenkwaardige middag!

LINKS:
Woodstock
Janis Joplin
Jimi Hendrix
Trianon

Geen opmerkingen: