vrijdag 23 augustus 2019

Uitstekend dagje Delft

Wilden al een tijdje naar de tentoonstelling Mojo Backstage in het Delftse Prinsenhof, vandaag komt het er eindelijk van. Heb dankzij Mojo goede herinneringen aan de Stones in het Zuiderpark (1976) en Pandora's Music Box in de Doelen in Rotterdam (1984) met o.a. Gun Club, John Cale en een piepjonge Björk. Maar al die grote stadions en zalen, heb er verder niks mee. Toch is het een boeiende tentoonstelling over hoe een blufbedrijfje een marktleider werd.
Buiten is het gelukkig allemaal weer wat kleinschaliger op het Jazzfestival Delft. Heeft Mojo dan dus ook niets mee te maken. Op het Brouwplein zien we als eersten het Nitin Parree (drums) Trio met Cas Jiskoot (bas) en Frank Groenendijk (sax) een heerlijke set bop.
Op de Beestenmarkt schuiven we vervolgens aan voor gitarist/zanger Toine Scholten.
Toine komt met zijn band bestaande uit: Rein Godefroy (toetsen), Udo Pannekeet (bas) en Tim Hennekes (drums). Mooie mix van jazz, blues en funk op deze zomerse vrijdagmiddag. Allemaal muzikanten die we al eerder (in Leiden) zagen, maar nog nooit in deze samenstelling. Inmiddels zitten we prima op het terras van Monastère.
Na het heerlijke diner genieten we nog een uurtje van de Destructive Penguins, uit Leiden, met een aanstekelijken mix van hip hop, jazz, funk, rock en reggae. Zagen we natuurlijk al vaker (vijf jaar geleden voor het eerst bij Band Talent in Scheltema), zijn altijd goed, maar hier overtreffen ze zichzelf (weer)!
En dat kan je ook zeggen van Kruidkoek, spelen met hun Garage Jazz de hele Grote Markt plat. Ze openen met het nummer Zetmeel van hun eerste plaat en wisselen dat vervolgens af met geweldige oude en nieuwe nummers. Altijd weer een feest! Zag ze tot nu toe alleen op kleinere podia, dit is toch wel even wat anders.
Op weg naar het station lopen we nog even binnen bij De Klok, een café dat er al was toen ik nog in Delft studeerde én nog steeds bestaat. Hier horen we nog een staartje blues van Luïz met Sarah Luïz (zang), Erwin Beijersbergen (gitaar) en Rob Kramer (drums).Mooie afsluiting van een uitstekende festivaldag in Delft.

LINKS:
Mojo
Prinsenhof
Nitin Parree
Frank Groenendijk
Cas Jiskoot
Toine Scholten
Tim Hennekes
Udo Pannekeet
Rein Godefroy
Destructive Penguins
Kruidkoek
Luïz
Jazzfestival Delft

Geen opmerkingen: