zondag 7 april 2019

Leiden vandaag weer vol muziek

Het is een prachtige voorjaars zondag vandaag in Leiden, mooi moment om de Leidse draaiorgeldag weer eens aan te doen. De Pijpenburger trekt gelijk veel publiek bij de Hartebrugkerk.
Verderop in de Haarlemmerstraat draait Barry aan zijn leuke, kleine orgeltje en intussen horen we ook nummers van de Zangeres zonder Naam voorbij komen. Is tenslotte het thema dit jaar vanwege haar 100ste verjaardag.
Het grootste en minst mobiele draaiorgel is de Westfries op het Hooglandse Kerkplein en het klinkt daar gewoon prachtig! Veel meer van de draaiorgels is nog te vinden bij Leidse Glibber, die fotografeerde ze (bijna) allemaal.
Intussen zijn er ook nog de Verhalen van de stad, óók met als thema de Zangeres zonder Naam, korte anekdotes en mooie liedjes. Zoals hier op de Burcht waar het nummer De Vlieger weerklinkt.
Dan wordt het tijd voor een terrasje en dat wordt vandaag natuurlijk het Belgisch Biercafé Olivier waar op de binnenplaats Simone Mens (bas) en Susanne Alt (sax) optreden. Ze speelden nog nooit eerder samen, maar ze gaan helemaal los met veel jazzstandards en veel improvisatie. Olivier en jazz op zondag, het is een nieuw concept, maar het begint steeds interessanter te worden. Vandaag dus met Susanne Alt (zag ik vaak eerder met onder andere haar eigen quartet en met Euro Cinema), over twee weken neemt Simone Mens Rinus Groeneveld mee en op 5 mei Saskia Laroo en Warren Byrd! Dit wordt dé zomerse zondagmiddag jazzhangout de komende tijd.
Om de dag af te sluiten nog even naar 't Praethuys voor de wekelijkse Men in Blues sessie. Met Robbie op drums, Chris op gitaar en zang, Bart Landstra op mondharmonica en fluit, Maaike (?) op zang en Onno op gitaar. En hoewel ik niet alle nummers (her)ken, komt er toch veel moois voorbij: Bo Diddley, The Wind Cries Mary, Going Up The Country en Colours. Komende zondag even geen Men in Blues vanwege de verbouwing van 't Praethuys, maar de week daarop zijn ze gewoon weer terug.

LINKS:
Leidse draaiorgeldag
Verhalen van de stad
Susanne Alt
Simone Mens
Belgisch Biercafe Olivier
Men in Blues
't Praethuys

Geen opmerkingen: