zondag 17 maart 2019

Overvolle zondag weer in Leiden

Het is weer zo'n zondag dat er veel te kiezen valt op muzikaal gebied in Leiden. Het theatercafé (met extra veel muziek vandaag) sneuvelt, evenals Café Rumor. Het wordt om te beginnen de finale van de Leiden Jazz Award in de Breezaal van de Stadsgehoorzaal. Niet erg verrassend, want de optredens zijn (bijna) hetzelfde als tijdens de voorrondes, maar wel van een hoog niveau.
Aan de Bulgaarse drummer Martin Hafizi de ondankbare taak om de middag te openen met Thomas Maasz op piano en Johannes Fend op bas spelen ze spannende, heftige fusion/Nu-Jazz. Met een gelijkwaardige rol voor alle drie de alle musici. Onze favoriet!
De Spaanse Alba Careta Arnaus (zang en trompet) speelt met Egor Doubay op tenor sax, Adrian Montcada op piano, Jori Terwijn op bas en Joao Guerra op drums. Het eerste nummer zingt ze bijna à capella, indrukwekkend. Verder solo's en duetten door trompet en sax, plus een korte pianosolo. Muzikaal interessant, maar technisch niet altijd perfect.
Na de korte pauze is het de beurt aan de pianisten. Eerst de Italiaanse Lorenzo Vitolo in een mooi trio met Ju Min Park op bas en Georgios Potamianos op drums Hij is de eerste muzikant die de nummers aankondigt, dat is in elk geval een pluspunt voor de presentatie bij de jury. Het is een subtiel samenspel met een hoofdrol voor de piano en af en toe een licht heftige uitschieter. Prima bop!
Afsluiter is de Belg Alexandre Lesage die samen met John Wolter op drums en Wolf van Gemert op bas lekker improviseert met een hoofdrol voor de piano. Klinkt soms een beetje té technisch, maar een vleugje trance Jazz maakt dat dan weer goed.
Dan volgt het juryberaad, maar omdat er geen pauze band is wachten we dat niet af, er is nog meer te doen. Later die middag horen we dat Lorenzo Vitole de Leiden Jazz Award in de wacht heeft gesleept. Leidse Glibber bleef wél tot het eind maakte filmpjes en een verslagje van de prijsuitrijking.
We gaan dus verder want in Belgisch Biercafé Olivier is vanmiddag ook weer live muziek, vandaag met zanger/gitarist Arthur Ebeling & bassist/zanger Peter Wassenaar. Heerlijk uurtje met jazz, Western swing en blues, veelal uit de jaren dertig van de vorige eeuw, met een vleugje rock 'n' roll.
Ook dat kunnen we niet tot het einde blijven beluisteren want in De Twee Spieghels is er óók nog jazz. Project One staat op de affiche en dat blijken Gideon Tazelaar (sax), David G. Franco (piano), Sander Smeets (drums) en Steve Zwaanink (bas) te zijn. Voorwaar niet de eerste de besten. Het is een gelegenheids formatie en het repertoire bestaat uit diverse jazz standards, maar het klinkt alsof ze al jaren samen spelen. Het muzikale hoogtepunt van vandaag, daar kan geen Leiden Jazz Award tegenop!

LINKS:
Leiden Jazz Award
Martin Hafizi
Alba Careta Arnaus
Lorenzo Vitolo
Alexandre Lesage
Stadsgehoorzaal
Arthur Ebeling
Peter Wassenaar
Belgisch Biercafe Olivier
Gideon Tazelaar
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: