zondag 29 maart 2009

Verrassende optredens bij het Open Podium Leiden-Noord


Op zaterdagavond speelden er weer vier bands op het open podium in buurtcentrum De Kooi in Leiden-Noord. De spits werd ditmaal afgebeten door oudgedienden Dempsey, een Leidse band die Nederlandstalige gedichten van muziek voorziet. Bij dit optreden lieten ze voor het eerst een aantal nieuwe nummers horen voor hun in de zomer op te nemen nieuwe cd. Maarten Witkam (zang, gitaar, fluiten en sopraansax), Ferry Rigault (zang, bas en gitaar) en Michael van Hoogenhuyze (accordeon) speelden gedichten van onder andere Vasalis, Lévi Weemoedt en Ivo de Wijs. Een af en toe hilarisch (Madenparade, Geitenweitje) en voortdurend boeiend optreden.

Vervolgens was het beurt aan Sonero, een duo dat ook al heel wat jaren meegaat. De kern van de groep bestaat uit Rieuwert Libbenga (harp, diverse gitaren en percussie en componist van de meeste nummers) en Judien Luinenburg (zang, fluiten en gitaar). Vaak treden ze op met gastmuzikanten, maar vandaag was het een duo. We kenden Sonero nog niet, maar deze eerste kennismaking was een aangename verrassing.

Derde groep en derde verrassing was 't Valies, een jonge band die het deze avond zonder drummer moest stellen, maar zich daardoor niet van de wijs liet brengen. Veel Angelsaksische volksmuziek, gecombineerd met (eigen) Nederlandstalige nummers maakten van het optreden één groot feest. Julia van Adrichem (sax, zang fluit), Peter Braas (zang, gitaar, mondharmonica), Amanda Jongbloed (zang, fluiten) en Taco Pieters (bas, zang) speelden de zaal plat met hun afwisselende muziek, zeker nummers als Pay Me My Money Down en Fulsom Prison Blues maakten indruk. Hou deze band in de gaten!

De avond werd afgesloten met het Hans Brinker Project, dat een beetje deed denken aan groepen als De Dijk of Bløf, maar door de toevoeging van een bevlogen violist was het allemaal veel leuker. Daardoor had het af en toe wat weg van Curved Air zonder zangeres. Een verrassende uitsmijter van deze avond.
Zo'n Open Podium in een willekeurig buurtcentrum kan natuurlijk heel erg zijn, maar hier in Leiden-Noord is het altijd de moeite waard. En dit was één van de betere avonden die we meemaakten. Alleen jammer dat de gemeente dan geen geld beschikbaar stelt voor een goede lichtinstallatie, dat maakt de foto's er niet beter op.

LINKS:
Dempsey
Sonero
't Valies

Geen opmerkingen: