zaterdag 15 november 2008

Grenzenloos Festival Leiden


Flat Earth Society opende de eerste volle avond van het Grenzenloos Festival in het LAK Theater in Leiden. Deze Belgische Bigband is niet nieuw (ruim 10 jaar bestaan ze al), maar nog steeds jong en enthousiast. Zeer goed optreden, met allemaal eigen nummers.
Omdat ze toch op een universiteit optraden vonden ze het een goed moment een groot aantal nummers van hun nieuwe cd (verschijnt april 2009) te spelen. Lichte verschuiving richting bebop met wat freejazz, maar vooral associaties oproepend met het Willem Breuker Kollektief en Chris McGregor's Brotherhood of Breath.
Verrassend en voor herhaling vatbaar. Benieuwd naar de nieuwe cd.

Rudresh Mahanthappa's Codebook stond vorig jaar op het Jazzfestival in Frankfurt en dan ben je iets. Maar de band had een wat mindere dag. Carlo de Rosa had problemen met zijn bas en daardoor was de hele band ontregeld. Beetje los zand in plaats van hecht samenspel. Op een avond wanneer alles werkt kan dit een zeer interessante groep zijn, maar nu viel het, ondanks het uitstekende spel van de andere muzikanten, wat tegen. Drummer Dan Weiss was erg goed, Rudresh Mahanthappa is een bijzondere saxofonist en ook Vijay Iyer blonk uit op piano. Maar geen eenheid is geen succes. Jammer.

Flamix! bestaat uit Eric Vaarzon Morel op flamincogitaar, Jesse van Ruller op (jazz)gitaar en Oene van Geel op (ditmaal) altviool en percussie. Ook zij speelden allemaal eigen numers, een mix van flamenco en jazz. Goed optreden van drie topmusici, die goed samenspeelden en er ook nog plezier in bleken te hebben. Het repertoire was goed, maar had afwisselender gekund, na een tijdje wil je ook wel eens wat meer variatie horen. Volgende week begint Eric Vaarzon Morel een theatertoer met acteur Gijs Scholten van Aschot, kan ook interessant worden.
Het was onze eerste kennismaking met het Grenzenloosfestival en het is best goed bevallen, vooral Flat Earth Society gaan we in de gaten houden.

LINKS:
Flat Earth Society
Rudresh Mahanthappa
Eric Vaarzon Morel
Jesse van Ruller
Oene van Geel (zapp string quartet)
Grenzenloos Festival

Geen opmerkingen: