zaterdag 11 september 2021

Drukke festivaldag vandaag in Leiden

Leiden is weer een festival rijker, het Around The City jazz festival. Dat begon al op donderdagavond met het Ben van den Dungen Quartet, vrijdagavond was er de Leidse Allstar band, maar vandaag breekt het pas goed los met eerst een kinderconcert door Artvark en later op de middag de Biopartner Leiden Jazz Award, inmiddels alweer de dertiende editie. De eerste kandidaat is trompettist Antonio Moreno met zijn band, waarbij vooral de gastrol van zangeres Līva Dumpe in gunstige zin opvalt.
Bij de Leiden Jazz Award gaat het niet om een hele band, maar om een solist, zoals hier pianist Aseo Friesacher. Dus al is de band als geheel nog zo goed, als de solist er niet uitspringt is die kansloos. Gelukkig waren zowel de bands als de solisten vanmiddag van hoge kwaliteit.
Alle bands spelen een beetje een mix van bebop en fusion, toch klinkt elk optreden weer anders. Het meest opvallende is de band Önder van contrabassist Jort Terwijn. De band bestaat verder uit een elektriche bassist mét effecten, een basklarinettist en een drummer. Klinkt misschien somber, maar dat is het zeker niet.
De optredens in Grand Café Van 't Huis duren telkens 20 minuten, niet veel, maar voor de jury genoeg om een oordeel te vellen. Ook over drummer Tristan Guillaume, die zijn optreden flink kracht bijzet met een paar goede solo's.
Alle kandidaten studeren aan een conservatorium, dus je moet er als jazzmuzikant vroeg bij zijn, het zijn allemaal twintigers. Ook de Zuid-Koreaanse pianist Daeyeon Shin, die in Den Haag studeert, is 25 en zet in minimale bezetting een erg goed optreden neer.
De laatste en zesde van de finalisten, gekozen uit 24 aanmeldingen, is Carlos Cippelletti die voor een flinke scheut Latin jazz zorgt. In een hedendaagse jasje, dat gelukkig weer wel. Het waren zes uitstekende optredens van hoog niveau, de uitslag zal in de pauze van het avondprogramma bekend worden gemaakt.
Want ja, dat is er ook nog, de Mainstage in de Stadsgehoorzaal. Dus na snel een hapje Chinees zijn we weer terug voor eerst een optreden van het Round Midnight Orchestra met jazz uit de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw. Met als middelpunt zangeres Deborah Carter opent de avond gelijk swingend.
Daarna volgt de uitslag van de Leiden Jazz Award, bassist Jort Terwijn mag met de titel en € 1500 naar huis, en dan een spetterend optreden van de Saskia Laroo Band. Met naast trompettiste Saskia Laroo, Warren Byrd op toetsen, Sven Rozier op drums, MC Stewlocks rap vocals, Daniel Gueli op bas en Alexander Beets op sax. Daarna moet er weer omgebouwd worden voor het laatste optreden van de dag, maar het is mooi geweest zo, morgen is er nóg een dag Around The City, en deze dag kan in elk geval niet meer stuk!

LINKS:

Geen opmerkingen: