zondag 1 februari 2009

Jazz Support steeds beter


We zagen ze al eerder, vorige week nog in Leiden, maar ook een paar jaar geleden in De Graanschuur in Zoetermeer. De bezetting is in de loop van de tijd gewijzigd, maar op deze koude zondagmiddag was dit het beste optreden dat we tot nu toe van Jazz Support zagen.

Ze speelden twee sets, waarbij steeds de eerste drie nummers als kwartet, de rest als quintet. Opvallend bij de muziekkeuze waren vooral de kwartetnummers, Watermelon Man en Saint Thomas hoor je misschien wel vaker, maar FSR (Ray Brown) of Sack O'Woe (Cannonball Adderley) maar zelden. Goede keuze!

Wim Ninaber schitterde bij dit soort nummers op saxen. Een van Nederlands beste saxofonisten, hier zomaar op een zondagmiddag in Zoetermeer. Het is iemand die we regelmatig tegenkomen, met eigen bands (vorig jaar nog in Delft), big bands of solo. Is altijd goed.

Pieter van Santen liet de piano alle hoeken van het podium zien met zijn geweldige spel. Ook hem zagen we vaker, met zijn eigen Nederlandstalige trio en met de Chet Baker Tribute.

Wilco de Witte had speciaal dit drumstel uitgekozen voor dit concert en hoewel hij inviel voor de vaste drummer Frans Schmidt was dat niet te merken, hij was gewoon goed. Scheelt natuurlijk dat hij drummer in het Pieter van Santen trio is, maar toch.

Gerhard ten Hoopen speelde fantastisch bas en hoewel hij altijd ontkent dat hij een echte jazzbassist is, bewees hij deze middag maar weer eens het tegendeel. Hij is bovendien de organisator van de maandelijkse jazzconcerten in De Sniep en alleen zware druk onzerzijds kon hem ertoe bewegen op zijn eigen podium op te treden. Maar van ons mag het vaker.

Daisy Oosterhuis maakte het quintet compleet en hoewel het repertoire wat meer richting The Great American Songbook schoof was er nog steeds veel te genieten. Nummers als Don't Get Around, Willow Weep for Me, Black Coffee, Love For Sale en As Long as I Live werden goed gezongen én goed gespeeld door de band, waarbij deze alle ruimte voor solo's kreeg.

Jazz Support mag terugkomen, ook als kwartet, met nog meer avontuurlijkere nummers. Misschien niet in De Sniep, maar bijvoorbeeld op een zomers jazzfestival dit jaar. Want in De Sniep is het heel gezellig, maar het socializen was vooral voor de pauze behoorlijk storend. Geef ons dan maar het Leidse of Haagse publiek, dat luistert tenminste.

LINKS:
Jazz Support
Fascinating Jazz

1 opmerking:

Unknown zei

Ik sluit mij bij Peter aan, het was een zeer goed verzorgd optreden, goede geluidsinstallatie, kortom een genot om naar te kijken en luisteren!