zaterdag 27 juli 2013

The Mali Blues in Leiden

Gisteren bleef het noodweer in Leiden steken bij een kort buitje, vandaag nam het rond het middaguur iets serieuzere vormen aan. Maar afgezien van een mooie 'wolkbreuk', wat gedonder in de verte en een flinke bui was dat alles. Zomerse bui dus, meer niet.
En dan breekt de zon al weer door en kan er gevaren worden met JeConte & the Mali Allstars door de Leidse grachten. Al vaker meegevaren met Fons, maar vandaag voor het eerst met live muziek aan boord. We doen allerlei waterterrassen aan (hier bij Annie's) en er worden gratis kaarten voor het concert van vanavond in de Q-Bus uitgedeeld.
Daar openen Charley Cruz & the Lost Souls de avond met een goede mix van bluesrock en Americana. Swingende band met de prima gitarist Jerry Brown. Nooit van gehoord, maar ze bestaan al jaren, wat is er toch eigenlijk veel goede muziek in Nederland!
Dan is het podium aan JeConte & the Mali Allstars met een geweldige mix van Malinese muziek en Amerikaanse blues. Heerlijke opzwepende Afrikaanse muziek en daar moet op gedanst worden. Het is dan ook jammer dat er in eerste instantie een zaal vol stoelen staat (niet het idee van de Q-Bus overigens). Afrika ontmoet mondharmonica, heel bijzonder!
Maar je hebt muziek om naar te luisteren, prima op een stoel. En je hebt muziek om bij te dansen en dat gebeurt hier ook wel, maar die semi-intellectuele muziekluisteraars zitten écht in de weg zo vlak voor het podium op hun suffe stoeltjes, dansen kan dan alleen in de coulissen. De band heeft er ook duidelijk moeite mee en komt hierdoor in eerste instantie niet echt lekker op dreef.
Want JeConte en zijn band leven van de interactie met het publiek en pas halverwege de set verdwijnen (op zwaar aandringen van JeConte overigens) de stoeltjes en komen de echte liefhebbers aan hun trekken. Jammergenoeg is dan het swingendste deel van het concert al voorbij, de Mali Allstars hebben namelijk nog maar één plaat gemaakt, en het concert duurt bijna twee uur.
JeConte, uit San Francisco, heeft gelukkig nog een portie eigen New Orleans blues die helaas wel  wat rammelt, maar het is ook een behoorlijke ad-hoc band, vanwege de moeilijk te verkrijgen visa voor Malinese musici in Nederland. Het is een boeiend optreden, maar onder andere omstandigheden had het een veel beter concert kunnen worden.
Overigens gaat ook de Q-Bus een maandje op vakantie, maar eind augustus zijn ze er weer. Met een nu al veelbelovend programma!

LINKS:
JeConte & the Mali Allstars
Charley Cruz & the Lost Souls
Q-Bus

Geen opmerkingen: