maandag 29 juli 2013

cd-recensie: JeConte & The Mali Allstars - Mali Blues***

JeConte is een Amerikaanse muzikant uit de San Francisco area die een combinatie maakt van de bluesrock van Noord Californië en soulvolle New Orleans Blues. Zouden we hier in Europa waarschijnlijk nooit iets van gehoord hebben als hij niet in 2010 naar Timboektoe was afgereisd voor het Festival in the Dessert. Daar ontmoette hij Boubacar Sidibé en Adama Dramé, twee lokale muzikanten en het klikte meteen tussen de drie.
Om een lang verhaal kort te maken, in 2011 en 2012 werd in de hoofdstad van Mali, Bamako, de cd Mali Blues opgenomen met tal van gastmuzikanten, waaronder de bekende Vieux Farka Touré. In 2012 was er veel politieke onrust in het land (burgeroorlog, staatsgreep, Frans militair ingrijpen) en dat is te horen op een aantal van de nummers van deze cd.
Mali Blues opent met twee vrij traditionele Afrikaanse nummers, maar in Nous Aimons Le Mali en Le Monde Pour Le Paix zijn de Amerikaanse invloeden duidelijk hoorbaar (en die van de onrust in het land). Zonder dat de muziek zijn swingende aard verliest, het is wel degelijk vrolijke en dansbare muziek.
Er wordt gezongen in het Engels, Frans en één of meerdere Malinese talen, door bijna iedereen. JeConte speelt daarbij harmonica, een niet alledaags instrument in Afrikaanse muziek, Boubacar en Adama spelen daarnaast elektrische gitaren, er is heel veel percussie en er is een bassist.
De cd is een boeiende zoektocht naar de overeenkomsten en verschillen tussen de traditionele Malinese muziek, de moderne Afrikaanse muziek en de Amerikaanse blues, die zijn oorsprong uiteindelijk weer in Afrika had. Het resultaat is een afwisselend document geworden met een zeker niet alledaags reperoire. Woensdag aanstaande komt de cd officiëel uit.

LINKS:
JeConte
Jeconte & The Mali Allstars

Geen opmerkingen: