zaterdag 2 maart 2024

The Ex hoogtepunt Peel Slowly And See 2024

De tweede dag van het Peel Slowly And See festival in de Marktsteeg (Nobel, Scheltema, Marktsteeg 10) opent gelijk met de Eminent Sessions in de Grote zaal van de NobelBart Wirtz heeft een 'carte blanche' vanavond. Samen met Emiel van Rijthoven (toetsen), Timothy van der Holst (percussie), Jimmi Hueting (drums), Mathijs Seepers (trompet), Robin van Baaren (bas) en Lucas Meijers (gitaar) wordt het een mix van jazz en pop met prachtige momenten, zoals de Mongezi Feza achtige trompet solo van Matthijs Seepers. Wat een beetje ontbreekt is de samenhang tussen de verschillende nummers, nu gaat het alle kanten op en dat maakt het toch wat rommelig. Goed maar geen eenheid.
(Grappig detail: Bart Wirtz won in 2012 een Edison, de opener van vorig jaar, Pip Blom, won een Edison twee dagen na déze editie van PSAS).

Iets heel anders is het Amerikaanse duo Dolphin Hyperspace (saxofoniste Nicole McCabe & bassist Logan Kane met de nodige elektronica). Boeiend electro-jazz duo waar je nog nooit van gehoord hebt en dus één van de verrassingen van PSAS. Een optreden dat de kleine Scheltema Expo stevig in de ban houdt. En terecht!

En dan is het tijd voor The Ex. Zag ze al regelmatig rond 1980, voornamelijk samen met de Rondos en inmiddels alweer ruim tien jaar geleden in het LVC en op het Cultuur? Barbaar! Festival in de Q-Bus en 9 jaar geleden ook al op dit podium. En ja, na 45 jaar zijn ze beter dan ooit! Een set met allemaal nieuwe nummers waarvan er geen een verkeerd valt. Ademloos staan luisteren. Jazz en Ethiopie zijn een beetje naar de achtergrond gegaan, het is weer vanouds knallen. Op verzoek van de band gaat de verlichting op Steady ('wij bewegen wel') en ook dat is een verademing. Concerten de The Ex zijn altijd goed, maar dit is toch echt wel een uitschieter die je niet snel vergeet!

PSAS is een festival vol tegenstellingen, dus na het knallende optreden van The Ex een juist ultiem ingetogen concert van Peter Broderick. A Capella, met piano of gitaar, klein, breekbaar in de Marktsteeg 10, dat te klein is voor de hoevelheid belangstellenden. Maar héél moo!

Er zijn vanavond 14 verschillende optredens (plus dj's en artist talks) dus er moeten keuzes gemaakt worden en tegelijkertijd met het optreden van Peter Broderick is er ook dj Flugvél og Geimskip in de Scheltema Expo. Een overdonderende show van de IJslandse Steinunn Eldflaug/Hardardottir met samples, toetsen en zang en een flinke lichtshow, die hier weer helemaal op zijn plaats is. Mooie afsluiting van deze uitstekende editie van PSAS!

Anderen waren er ook:
MuziScene
Louder Than War
Leidsch Dagblad (alleen voor abonnes)
3voor12Leiden

LINKS:
Bart Wirtz
Dolphin Hyperspace
The Ex
Peter Broderick
dj Flugvél og Geimskip
Peel Slowly and See

Geen opmerkingen: