zaterdag 19 maart 2016

Syrie en Nederland samen in Leiden

Op 18 maart is het precies 5 jaar geleden dat ook in Syrië, in de zuidelijke stad Deraa, duizenden mensen de straat op gingen om te protesteren tegen het gewelddadige regime van Bashar al-Assad. Er volgde geen ‘lente’, maar oorlog. Vandaag herdenken Syriërs in Leiden en omstreken het begin van de oorlog, van de nachtmerries, maar ook van de dromen; met poëzie en muziek. Met een cultureel programma in het Muziekhuis, in samenwerking met De Boekenzolder, Syrisch/Nederlands Vriendschap forum en Stichting Syrische Vrouwen in Nederland, willen ze elkaar moed toewensen, maar ook Nederlanders iets laten zien van het moois dat Syrië nog altijd te bieden heeft en dat de oorlog niet kan verwoesten.
Wethouder Roos van Gelderen verricht de opening van dit evenement dat Arabisk: Dromen van Damascus is gedoopt en ze is genoeg betrokken om daarna niet meteen weg te gaan. De culturele opening is van de Syrische Heba, net negen maanden in dit land en ze zingt 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij in het Nederlands. Knap!
De Syrische dichter Nouri al-Jarrah leest na een inleiding en een Nederlandse vertaling van een deel ervan door Dorrit van Dalen, zijn gedicht Al-ayam al-sab 'a voor. Duurt tien minuten, wij verstaan er geen woord van, maar het klinkt heel mooi.
Er is ook een kort, wervelend optreden van de Dervish danser Ahmad Alkhatib. Duizelingwekkend!
In de pauze zijn er verrassende Syrische hapjes en drankjes en daarna volgt de Nederlandse inbreng met eerst twee gedichten van Pink Meltzer met op de achtergrond de Arabische vertaling geprojecteerd. Ziet er prachtig uit!
Dan leest schrijfster Marie de Meister nog voor uit haar nieuwe boek De stilte van Thé en komt er voor ons een einde aan de middag hier. Het was indrukwekkend om te zien hoe een volle Q-Bus vol Syriers én Nederlanders hier samen genieten van elkaars kunst en cultuur! Een vervolg is in de maak, misschien al over drie maanden.

LINKS:
Ahmad Alkhatib
Pink Meltzer
Marie de Meister
Arabisk
De Boekenzolder
Q-Bus

Geen opmerkingen: